Glossarium

Gerechtelijke reorganisatie

Een gerechtelijke reorganisatie is een procedure om onder toezicht van een rechter de continuïteit van de gehele of een deel van de onderneming die zich in moeilijkheden bevindt, te behouden. Dit is een optie die vaak wordt toegepast wanneer een handelaar, een beoefenaar van een vrij beroep of een bedrijf zich in een toestand van staking van betaling bevindt. Het bedrijf probeert zichzelf via een procedure voor gerechtelijke reorganisatie nog een kans te geven om zijn activiteiten te kunnen voortzetten en geen werknemers te verliezen.

Elke betrokken partij kan hierom vragen: de schuldenaar, de schuldeiser of overheidsinstanties. Ze wordt pas goedgekeurd als de rechtbank oordeelt dat een reorganisatie van het bedrijf mogelijk is. Als een reorganisatie van de activiteit geen optie is, kan de vennootschap failliet worden verklaard (als aan beide voorwaarden voor een faling is voldaan: staking van betaling en verlies van kredietwaardigheid).

Er zijn 3 soorten van gerechtelijke reorganisatie:

  1. Reorganisatie door een minnelijk akkoord met de schuldeisers onder toezicht van een rechter (spreiding van de betaling, kwijtschelding van een deel van de schuldvordering…).
  2. Reorganisatie door een collectief akkoord met de schuldeisers om een voortzettingsplan van de onderneming op te stellen.
  3. Reorganisatie door een overdracht van het geheel of een deel van de onderneming aan één of meerdere derden, waarbij het bedrijf dus verkocht wordt.

Updated 06/08/2018

De definities die onder dit punt worden weergegeven reflecteren de Belgische situatie; tenzij anders vermeld. De teksten zijn bedoeld om concepten in dagelijkse taal samen te vatten en dienen niet als alomvattend of definitief te worden begrepen. Suggesties of aanpassingen mogen altijd naar glossary@tcm.be verstuurd worden.