Glossarium

Reverse factoring

 

Reverse factoring is een techniek voor financieel beheer waarmee een bedrijf openstaande bedragen onmiddellijk kan voorfinancieren om zijn leveranciers te betalen.

Hoe werkt reverse factoring?

Allereerst ontvangt een bedrijf zijn leveringen en facturen van een leverancier. Vervolgens stuurt dit bedrijf de factuur naar een factoringmaatschappij die het gefactureerde bedrag zo snel mogelijk voorfinanciert. Tot slot moet het bedrijf dit bedrag terugbetalen aan de factoringmaatschappij binnen de termijn vermeld op de oorspronkelijke factuur van de leverancier.

Wat is het verschil tussen klassieke factoring en reverse factoring?

In tegenstelling tot klassieke factoring ligt bij reverse factoring het initiatief bij de klant en niet bij de leverancier. Bovendien kijkt de factoringmaatschappij naar de financiële gezondheid van de klant, en niet naar die van de leverancier, om het risico op onbetaalde facturen in te schatten.

Updated 05/15/2018

De definities die onder dit punt worden weergegeven reflecteren de Belgische situatie; tenzij anders vermeld. De teksten zijn bedoeld om concepten in dagelijkse taal samen te vatten en dienen niet als alomvattend of definitief te worden begrepen. Suggesties of aanpassingen mogen altijd naar glossary@tcm.be verstuurd worden.